Spørgsmål & svar

Hvad er opskriftsamleren.dk?

Vi er en familie, som gennem årene har fået samlet så mange kogebøger, udskrifter fra hjemmesider og børnenes skoleopskrifter, at vi begyndte at få svært ved at finde lige netop de opskrifter vi holder mest af.

Det fik mig for mange år siden til at lave en database, hvor jeg kunne indtaste opskrifterne og derved få nemmere ved at finde dem igen. Side da har jeg lært at lave hjemmesider, og her var det naturligt at lave en hjemmeside med min database.

Med tiden har har jeg lavet endnu flere smarte funktioner, f.eks. deling af opskrifter imellem familiemedlemmer og venner, næringsberegning af alle opskrifter, beregning af dagligt kalorieindtag og energiforbrug osv.

Og det bedste af det hele: Hjemmesiden er lavet, så også DU kan bruge den!

Det er ganske gratis at oprette en profil.

Opret din gratis profil her.

Private opskrifter - hvorfor?

Selvom det er rart når en opskrift bliver delt med alle os andre, så er det ikke et krav. Du kan frit vælge om dine opskrifter skal være tilgængelige for alle, eller om du vil bevare dem som dine egne private opskrifter.

Er dine opskrifter private, kan du alligevel vælge at dele dem med udvalgte familiemedlemmer eller venner. Du kan invitere dem på siden "Kontakter". Indtastning af opskrifter og deling af dem med kontakter kræver dog at du er logget ind.

Formålet med opskriftsamleren.dk er ikke at indsamle flest mulige opskrifter. Faktisk er over 80% af alle opskrifter på Opskriftsamleren.dk private opskrifter og kan kun ses af deres ejere, samt de kontakter som de evt. er delt med.

Der kan være forskellig grunde til at opskrifterne er private.
F.eks. kan du udvikle på en opskrift og evt. gøre den synlig for alle, når opskriften er færdig. Måske har du en opskrift som er en hemmelig familieopskrift, og som skal forblive hemmelig. Måske er du i tvivl, om du har rettighederne til en opskrift, men vil stadig gerne kunne have nemt ved at finde den igen, samt at få beregnet opskriftens næringsværdier.

Opskriftsamleren.dk er til for at DU har et sted at opbevare DINE yndlingsopskrifter, og for at du hurtigt kan finde frem til dem igen.

Oversigt over opskriftsamlerens funktioner

 • Indtastning af dine egne opskrifter.
  Der beregnes automatisk næringsværdier og Guidline Daily Amount (GDA).

 • Du er ikke begrænset til at indtaste dine ingredienser i gram eller deciliter. Kender du vægten på f.eks. en håndfuld af dine ingrediens, kan du indtaste det og bruge det i fremtidige opskrifter.

 • Du kan se detaljerede næringsværdier, hvor hver enkelt af din opskrifts ingrediensers samlede næringsindhold vises.

 • Ved beregning af næringsværdier forsøger opskriftsamleren.dk, at beregne evt. fordampning ved bagning, eller fedtafkast ved stegning.

 • Du vælger selv, hvem der må se dine opskrifter. De kan være fuldt offentlige, private, eller du kan vælge hvem af dine kontakter der må se dem.

 • Se information om ingredienserne, f.eks. om ingrediensen er tilladt i forhold til Low FODMAP diæten eller indeholder gluten. Se også hvilke opskrifter ingrediensen bruges i, eller eventuelle forslag til, hvordan du selv laver ingrediensen.

 • Få beregnet dit daglige kalorieindtag og energiforbrug.
  Du kan vælge imellem alle ingredienser og opskrifter på opskriftsamleren.dk.
  Mangler der ingredienser, kan du indtaste dem manuelt.

 • Lav personlige noter til ingredienserne - Dette kan være nyttigt hvis du f.eks. er intolerant over for visse ingredienser.

 • Visning af symboler ud for ingredienserne i en opskrift, hvis du følger Low FODMAP diæten. Se om ingrediensen er tilladt eller ej, eller om du skal spise den i en begrænset mængde.

Fordele ved at oprette en gratis profil på opskriftsamleren.dk?

Visse funktioner fungerer kun hvis du er logget ind på hjemmesiden.
Det drejer sig f.eks. om: Madfakta/Min kalorier (daglig kalorieindtag/energiforbrug), noter, kontaktlisten til deling af private opskrifter, indtastning af opskrifter, favoritliste osv.

En profil på opskriftsamleren.dk er gratis! Opret dig her.

Jeg har oprettet mig som bruger, men kan ikke finde bekræftelses mail...

Hvis du kommer ud for, at du har oprettet dig som bruger på Opskriftsamleren.dk, men enten ikke modtager en bekræftelsesmail eller ikke kan finde den, kan du gøre én af disse ting:

 1. Tjek din spam-mappe. Nogle gange kan dit e-mail program sortere mails fra, så de lander i spam-mappen

 2. Gå igennem processen "Glemt adgangskode" på Opskriftsamleren.dk. Du finder den her.

 3. Send mig en e-mail, så aktiverer jeg din profil manuelt. Det er vigtigt, at du sender din mail fra samme mail-adresse som du brugte ved oprettelsen af din profil.

Vægten på min opskrift er forskellig fra ingrediensernes samlede vægt?

På den detaljerede næringsindhold tabel, ser man ofte at den samlede vægt for opskriften er forskellig fra den samlede vægt af ingredienserne. Dette skyldes, at madvarer ved opvarmning mister/fordamper vand osv. 

Ved indtastning af en opskrift kan man skrive opskriftens vægt efter tilberedning, eller man kan lade opskriftsamleren beregne vægttabet. Det er også muligt at slå en ingrediens fra, så den ikke regnes med i næringsberegningen. Det kan f.eks. være en saltlage eller lignende, som hældes fra inden spisning.

Mine kontakters private opskrifter

Hvis en af dine kontakter deler én eller flere af sine private opskrifter/kladder med dig, indikeres disse opskrifter med et grønt symbol i det ene hjørne, samt ved en grå bjælke i toppen hvor der står, hvem der har delt den med dig.

Beregning af næringsværdier?

Ved beregning af dine opskrifters næringsværdier, tages der højde for, om du har valgt at din opskrift f.eks. bages eller steges. Ved bagning sker en fordampning, som fratrækkes inden beregning af næringsværdier.
Kød indeholder forskellig mængde fedt, som ved stegning smelter. Hvis fedtet kasseres efter stegning, skal det naturligvis ikke medregnes i næringsindholdet. Opskriftsamleren tager til en vis grad højde for dette under beregningen.

Guidline Daily Amount (GDA) er en beregning der foretages på basis af en angivelse af portionsstørrelser. Hvis du ikke indtaster hvor stor en mængde dine opskrifter giver, beregnes GDA ikke.

Har Opskriftsamleren en app?

Nej.

Opskriftsamleren.dk er designet efter "Mobile first" princippet. Dvs. hjemmesiden kan sagtens åbnes og ses på mobiltelefoner, tablets og på større skærme. Designet tilpasser sig den enhed man ser hjemmesiden på.

Hvis du ønsker at få Opskriftsamleren.dk til at "ligne" en app, dvs. med et symbol på din mobil/tablets hjemmeskærm, så kan du klikke på "Share"-symbolet (iPhone/iPad) og vælge "Føj til hjemmeskærm". Opskriftsamlerens logo vil nu vise sig på din enheds hjemmeskærm, og den kan du trykke på næste gang du vil åbne Opskriftsamleren.dk.

Føj til hjemmeskærm - iOS

Har du idéer til nye funktioner på opskriftsamleren.dk?

De funktioner du finder på opskriftsamleren.dk er opstået fordi vi har manglet dem, eller fordi vi syntes det kunne være godt at have med.

Vi har altid nye idéer i støbeskeen, men hvis DU sidder med overvejelser og idéer, er vi meget interesseret i at høre dem.

Kontakt os ved at udfylde formularen på dette link. 

Næringsberegninger på opskriftsamleren.dk er foretaget ved brug af brugernes egne indtastede ingredienser, data fra © Fødevaredatabanken, version 7, 2008, samt © Fødevaredata (http://frida.fooddata.dk), version 4, 2019.
Alle beregninger, samt beregnede tal og informationer vedr. diæter - såsom LCHF og lignende, skal derfor betragtes som vejledende.

© 2012-2023, Opskriftsamleren.dk