Spørgsmål & svar

Hvad er opskriftsamleren.dk?

Vi er en familie, som gennem årene har fået samlet så mange kogebøger, udskrifter fra hjemmesider og børnenes skoleopskrifter, at vi begyndte at få svært ved at finde lige netop de opskrifter vi holder mest af.

Det fik os til at lave denne hjemmeside, hvor vi kan indtaste opskrifterne.

Med tiden har vi lavet endnu flere smarte funktioner, f.eks. deling af opskrifter imellem familiemedlemmer og venner, næringsberegning af alle opskrifter, Low FODMAP markering af ingredienser, beregning af dagligt kalorieindtag og energiforbrug osv.

Og det bedste af det hele: Vi har lavet hjemmesiden, så også DU kan bruge den!

Det er ganske gratis at oprette en profil.

Opret din gratis profil her.

Selvom vi synes det er rart når en opskrift bliver delt med alle os andre, så er der ingen krav til det, og du kan frit vælge om dine opskrifter skal være tilgængelige for alle, eller om du vil bevare dem som dine egne private opskrifter.

Er dine opskrifter private, kan du alligevel vælge at dele dem med udvalgte familiemedlemmer eller venner. Du kan invitere dem på siden "Kontakter".

Formålet med opskriftsamleren.dk er ikke at samle flest mulige opskrifter.

Opskriftsamleren.dk er til, for at DU har et sted at opbevare DINE yndlingsopskrifter, og for at du hurtigt kan finde frem til dem igen.

Har du idéer til nye funktioner på opskriftsamleren.dk?

De funktioner du finder på opskriftsamleren.dk er opstået fordi vi har manglet dem, eller fordi vi syntes det kunne være godt at have med.

Hvis DU sidder med overvejelser og idéer, er vi meget interesseret i at høre dem.

Kontakt os ved at udfylde formularen på dette link. 

Oversigt over opskriftsamlerens funktioner

 • Indtastning af dine egne opskrifter.

  Der beregnes automatisk næringsværdier og Guidline Daily Amount (GDA).

 • Du er ikke begrænset til at indtaste dine ingredienser i gram eller deciliter. Kender du vægten på f.eks. en håndfuld af dine ingrediens, kan du indtaste det og bruge det i fremtidige opskrifter.

 • Du kan se detaljerede næringsværdier, hvor hver enkelt af din opskrifts ingrediensers samlede næringsindhold vises.

 • Ved beregning af næringsværdier forsøger opskriftsamleren.dk, at beregne evt. fordampning ved bagning, eller fedtafkast ved stegning.

 • Du vælger selv, hvem der må se dine opskrifter. De kan være fuldt offentlige, private, eller du kan vælge hvem af dine kontakter der må se dem.

 • Se information om ingredienserne, f.eks. om ingrediensen er tilladt i forhold til Low FODMAP diæten eller indeholder gluten. Se også hvilke opskrifter ingrediensen bruges i, eller eventuelle forslag til, hvordan du selv laver ingrediensen.

 • Få beregnet dit daglige kalorieindtag og energiforbrug.

  Du kan vælge imellem alle ingredienser og opskrifter på opskriftsamleren.dk.

  Mangler der ingredienser, kan du indtaste dem manuelt.

 • Lav personlige noter til ingredienserne - Dette kan være nyttigt hvis du f.eks. er intolerant over for visse ingredienser.

 • Visning af symboler ud for ingredienserne i en opskrift, hvis du følger Low FODMAP diæten. Se om ingrediensen er tilladt eller ej, eller om du skal spise den i en begrænset mængde.

Fordele ved at oprette en gratis profil på opskriftsamleren.dk?

Visse funktioner fungerer kun hvis man er logget ind på opskriftsamleren.dk. Det drejer sig f.eks. om: Mad i tal (daglig kalorieindtag/energiforbrug), noter, kontaktlisten til deling af private opskrifter, indtastning af opskrifter, favoritliste osv. En profil på opskriftsamleren.dk er gratis! Opret dig her.

Vægten på min opskrift er forskellig fra ingrediensernes samlede vægt?

På den detaljerede næringsindhold tabel, ser man ofte at den samlede vægt for opskriften er forskellig fra den samlede vægt af ingredienserne. Dette skyldes, at madvarer ved opvarmning mister/fordamper vand osv. 

Ved indtastning af en opskrift kan man skrive opskriftens vægt efter tilberedning, eller man kan lade opskriftsamleren beregne vægttabet. Det er også muligt at slå en ingrediens fra, så den ikke regnes med i næringsberegningen. Det kan f.eks. være en saltlage eller lignende, som hældes fra inden spisning.

Markering af Low FODMAP

Når du er logget ind, kan du ud for ingredienserne i opskrifterne se en markering der indikerer om ingrediensen er tilladt i forhold til Low FODMAP diæten. Se eksemplet herover. Rød markering betyder, at ingrediensen ikke må indtages, gul markering betyder, at ingrediensen må spises i en begrænset mængde. Grøn markering betyder, at ingrediensen er tilladt at spise. Hvis en ingrediens ingen markering har, er det fordi vi ikke har kendskab til om ingrediensen overholder Low FODMAP principperne. 

Normalt vil der ud for en Low FODMAP markering stå, hvor meget af ingrediensen man må indtage, eller hvilken anden ingrediens man evt. kan benytte i stedet for.

Du slår markering af Low FODMAP til på siden "Min konto".

Mine kontakters private opskrifter

Hvis en kontakt deler én eller flere af sine private opskrifter/kladder med dig, indikeres disse opskrifter med et grønt symbol i det ene hjørne.

Beregning af næringsværdier?

Ved beregning af dine opskrifters næringsværdier, tages der højde for, om du har valgt at din opskrift f.eks. bages eller steges. Ved bagning sker en fordampning, som fratrækkes inden beregning af næringsværdier.
Kød indeholder forskellig mængde fedt, som ved stegning smelter. Hvis fedtet kasseres efter stegning, skal det naturligvis ikke medregnes i næringsindholdet. Opskriftsamleren tager højde for dette under beregningen.

Guidline Daily Amount (GDA) er en beregning der foretages på basis af en angivelse af portionsstørrelser. Hvis du ikke indtaster hvor stor en mængde som opskrifter giver, beregnes GDA ikke.

Næringsberegninger på opskriftsamleren.dk er foretaget ved brug af brugernes egne indtastede ingredienser, samt data fra © Fødevaredatabanken, version 7, 2008.
Alle beregninger, samt beregnede tal og informationer vedr. diæter - herunder Low FODMAP, LCHF og lignende, skal derfor betragtes som vejledende.

© 2019, Opskriftsamleren.dk / L. Andersen